Bramborový salát bezesporu patří k vánočním či svátečním pokrmům. Připravte si na Vánoce tradičního kapra a užívejte si sváteční chvíle plnými doušky. Bramborový salát k nim dozajista patří.
Bramborový salát po francouzsku
Připravte si:
500 g salátových brambor, 3 lžíce nahrubo nasekané hnědé šalotky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce octa z bílého vína, čerstvě mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1/3 hrnku mladých celerových lístků, hrubá sůl
Postup:
- Uvařte brambory a slijte z nich vodu.
- Ještě teplé brambory oloupejte, nakrájejte na osminky a vložte do mísy.
- Šalotku nasekejte najemno a smíchejte ji s prolisovaným česnekem, vínem a octem. Vše nalijte na ještě teplé brambory.
- Přidejte olej, osolte a opepřete. Zlehka promíchejte, a nakonec posypte celerovými lístky.
Bramborový salát po italsku
Připravte si:
500 g malých brambor ve slupce, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci vinného octa, 2 stroužky česneku, 8 sušených rajčat (mohou být sušená rajčata v konzervě), 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej Extra Virgin, majonézu
Postup:
- Brambory očistěte, překrojte napůl a vložte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 až 12 minut, nebo až začnou měknout.
- Poté nechte brambory důkladně okapat, zalijte je citronovou šťávou rozmíchanou s prolisovaným česnekem. Pořádně promíchejte a odložte stranou vychladnout.
- V misce smíchejte jogurt a majonézu a podle chuti mírně osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty nakrájenými na tenké nudličky a nasekanou petrželkou.
Bramborový salát vložte na 20 minut do lednice. Podávejte jako předkrm nebo přílohu.
Bramborový salát po německu
Připravte si:
400 g vařených brambor, 2 kyselá jablka, 3 lžíce majonézy, velkou naloženou sladkokyselou okurku nakrájenou najemno, 2 filátka herynka, posekanou petrželku, 1 vařenou červenou řepu, 1 cibulku
Na zálivku: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci vinného octa, 2 lžičky pikantní hořčice, špetku soli, mletý pepř
Postup:
- V míse smíchejte na kostičky pokrájené brambory, okurku, řepu, cibuli, jablka a majonézu.
- Hmotu urovnejte do mísy a navrchu poklaďte nakrájenými herynky a posypte petrželkou.
- Před podáváním zalijte zálivkou, na kterou jste našlehaly všechny její ingredience v uzavřené skleničce.
Příště si představíme jednoduchý bramborový salát, sváteční bramborový salát a báječný bramborový salát.