
Plníme slib a pokračujeme nabídkou tří dalších bramborových salátů. Minule jsme si představili bramborový salát po francouzsku, bramborový salát po italsku a bramborový salát po německu. Dnes si představíme jednoduchý bramborový salát, sváteční bramborový salát a báječný bramborový salát. To by v tom byl čert, abyste si některý z těchto bramborových salátů ke štědrovečerní večeři nevybrali. Tak pojďme na to.
Jednoduchý bramborový salát
Připravte si:
500 g salátových brambor, 1 velkou cibuli, 1 velké kyselé jablko, 4 kyselé okurky, 200 g majonézy, sůl, mletý pepř
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nakrájené okurky a oloupané jablko, vše osolte, opepřete a zlehka ručně promíchejte.
- Přidejte majonézu a znovu zlehka promíchejte.
Bramborový salát nechte uležet do druhého dne v lednici. (Ostatně, uležení prospívá takřka všem bramborovým salátům.)
Sváteční bramborový salát
Připravte si:
500 g brambor, 50 g sterilovaného hrášku, 3 nakládané okurky, 2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, malý celer, 100 g anglické slaniny, konzervu šprotů, citronovou šťávu, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžíci dijonské nebo plnotučné hořčice, 1 lžičku worcestrové omáčky, majonézu podle chuti.
Postup:
- Den předem uvařte brambory ve slupce a očištěnou neloupanou(!) kořenovou zeleninu.
- Druhý den zeleninu a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte sterilovaný hrášek, na kousky nakrájené okurky, vejce uvařená natvrdo, šunkový salám, jemně nasekanou cibuli, šproty. Vše osolte, opepřete a promíchejte.
- V pánvičce opečte na malé kostičky nakrájenou slaninu, v míchejte ji do směsi a nechte slaninu i výpek do směsi asi hodinu “natáhnout”.
- Teprve potom přidejte majonézu, citronovou šťávu, worcestrovou omáčku, hořčici a nechte salát odležet.
Báječný bramborový salát
Připravte si:
500g salátových brambor, 1 celer, 3 mrkve, 1 petržel, 100 g bílých vařených fazolí (mohou být i z konzervy), 50 g uzeného jazyka, 4 sardelky, 2 kyselé okurky, 1 oloupané jablko, 1 cibuli, 10 g kaparů, 2 natvrdo uvařená vejce, 4 vejce uvařená naměkko, 2 lžíce jablečného octa, zelenou petržel na ozdobu, 1 lžičku třtinového cukru, jednu lžíci hrubozrnné hořčice, majonézu, tlučený pepř, sůl
Postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu a brambory uvařte v osolené vodě s octem doměkka. Potom vše nakrájejte na jemné kostičky.
- Předem namočené fazole uvařte a přisypte k bramborám.
- Přidejte na kostičky nakrájený uzený jazyk, sardelky, kyselou okurku, nastrouhané jablko, vejce natvrdo, vejce uvařená na měkko (rozmačkaná vidličkou), nasekanou cibuli a kapary.
- Do takto připravené směsi přidejte majonézu, dochuťte solí, pepřem, hořčicí, promíchejte a nechte vychladit.
No a to je všechno. Doufáme, že vás některý z bramborových salátů osloví a vyzkoušíte ho. Tak ať se povede a dobrou chuť!