Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Recepty

Jak si připravit vlastní sušené maso, neboli „Jerky“

Příprava sušeného masa není nikterak složitá, a než abyste si ho kupovali za vysoké ceny, můžete ho „vyrobit“ doma. Jaký je postup sušení a jaké maso je nejlepší? 

Hovězí je nejlepší

Podle mnoha odborníků je nejvhodnějším masem na sušení hovězí, nicméně dá se použít také zvěřina, vepřové, krůtí a kuřecí maso, losí nebo kachní. 

Marinování

Vyberte u řezníka kvalitní, a ne příliš prorostlé hovězí maso, jako například roštěnec, doma ho pak očistěte a nechte odležet v lednici, nebo rovnou v mrazáku, aby bylo pevnější. Zatímco masíčko získává tu správnou konzistenci, je na místě připravit si marinádu. Neměly by v ní chybět následující ingredience:

  • Sůl- asi tři lžíce
  • Sušený česnek- 1 lžíce
  • Sójová omáčka nebo worchester, klidně oboje- dohromady asi 15 lžic
  • Mletý pepř- 2 lžíce
  • Vhodné koření, například grilovací- 1-2 lžíce dle vlastní chuti

Marinádu je nutné důkladně promíchat, aby se veškeré složky spojily a rozpustila se sůl.

Příprava plátků před sušením

V mrazáku můžeme maso ponechat asi půl hodiny, v lednici až dvě hodiny. Po vytažení se pak již můžeme pustit do krájení. Mělo by se jednat o tenké plátky o síle maximálně půl centimetru, které nyní můžete namočit do marinády a naskládat je do nádoby tak, aby byly co nejvíce natěsnané. Vše pak přelijte zbytkem marinády a uložte do chladna, maso zatižte závažím a přikryjte. Marinování masa by mělo probíhat 8-12 hodin. 

Sušení

Podobně jako při uzení, ale v trochu menším, se jerky navléknou na špejle nebo speciální tyčky s hrotem a pak již můžou putovat do trouby. Důležité je, aby se jednotlivé plátky vzájemně nedotýkaly. Rozvěste je do trouby a podložte plechem, bude z nich kapat šťáva. Tu pak můžete využít jako přísadu do dalších jídel. 

Nastavte teplotu na 75 stupňů a takto sušte asi 45 minut, další sušení je pak pozvolnější, kdy se teplota sníží na 50-60 stupňů Celsia a udržuje se po dobu až 12 hodin. Po uplynutí této doby se vraťte k počáteční teplotě 75 stupňů a jerky dosušte do finální podoby a chuti. A jak poznat, že maso je již dokonale prosušené? Pokud se láme, ovšem není spálené, celé dílo je hotovo. 

Uskladnění

Jakmile jsou jerky správně usušené, vkládají se do suché nádoby, na suché a temné místo, kde pak mohou být skladovány klidně i několik měsíců, pokud je tedy nesníte dříve, což je velmi pravděpodobné, neboť chutnají skvěle. 

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button