Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Recepty

Jak uchovat zelené natě a bylinky na zimu

Zelené natě a bylinky nemají při přípravě jídel pouze estetickou úlohu (na zdobení pokrmů studené a teplé kuchyně), ale tvoří i cenný zdroj vitamínů, minerálních látek a éterických olejů, které dodávají jídlům specifickou chuť, podporují trávení, a některé mají dokonce i léčivé účinky. Právě teď je ten nejlepší čas pro uchování bylinek a zelené natě na zimu. Nejlepším způsobem je mrazení.

Bylinky a zelené natě vhodné k mrazení

Bez problémů mrazíme zelenou petrželku, celer, pažitku, kopr, libeček, majoránku, rozmarýn, oregano, saturejku a tymián.

K mrazení používáme zdravé zelené listy natí (petrželku, celer…) a bylinky před kvetením. 

Způsoby mrazení bylinek a zelených natí

  • Bylinky jemně opereme, osušíme a nadrobno nasekáme. Malé množství na jedno použití zabalíme do alobalu, úsporně narovnáme do mikrotenového sáčku a zmrazíme.
  • Usekané natě a bylinky nasypeme do malých nádobek, například na přípravu ledu, zalijeme vodou a zmrazíme. Po zmrazení vyklopíme, jednotlivé kostky můžeme (nemusíme) zabalit do alobalu, uložíme do mikrotenového sáčku a dáme do mrazničky.
  • Natě a bylinky nesekáme, ale skládáme celé do mikrotenového sáčku a zmrazíme. Před použitím vyjmeme, válečkem na těsto nať rozdrtíme přes sáček, přesypeme ji do kelímku a lžičkou si vždy odebereme tolik, kolik potřebujeme. 

Doba skladování zmrazených bylinek a zelených natí je cca šest měsíců.

Mražené natě a bylinky používáme do polévek, majonéz, studených a teplých omáček, pomazánek a různých salátů.

Bylinkové máslo

K přípravě můžeme použít libovolnou nať nebo bylinku. 

  • Máslo s natí nebo bylinkou utřeme do pěny. 
  • Dáme na mikrotenový sáček, stočíme do válečku o průměru 2,5 až 3 cm a necháme v chladničce ztuhnout. 
  • Ztuhlý váleček nakrájíme nožem na plátky 0,5 až 1 cm. 
  • Mezi jednotlivé plátky vložíme alobal, celé zabalíme znovu do alobalu, vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazničky. 

Takto připravené bylinkové máslo vydrží zhruba tři měsíce. Můžeme ho používat na přípravu ryb, drůbeže, na dochucení vařených brambor a podobně. Dobrou chuť!

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button