Recepty

Kaldoun – drůbková polévka s knedlíčky

Pokud plánujete uchystat sváteční tabuli, mohl by vám přijít vhod recept na kaldoun, tedy drůbkovou polévku s knedlíčky. Jedná se o jednoduchý recept, který stojí za to vyzkoušet. Uvidíte, jak se budete vy i vaši hosté olizovat.

Ingredience

1 l vody, drůbky z husy, kachny, krůty nebo kuřete (srdce, žaludek, krk, eventuálně konce křídel), asi 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší cibule, 2 celé pepře, 2 nová koření, muškátový oříšek nebo květ, sůl, celkem 60 g másla, 30 g hladké mouky, petrželová nať nebo pažitka.

Na knedlíčky

Játra z drůbků, 100 g strouhanky, 2 vejce, 30 g másla, muškátový květ nebo majoránka, stroužek česneku, sůl, citronová kůra.

Postup

  • Očištěné a omyté drůbky vložíme do studené osolené vody, přidáme cibuli, pepř, nové koření. Vaříme mírným varem cca hodinu až hodinu a půl. 
  • Kořenovou zeleninu ponecháme vcelku, očistíme a přidáme do polévky asi 20 minut před dokončením varu, aby se nám vývar nezakalil. 
  • Polévku přecedíme, uvedeme znovu do varu a zahustíme tmavší jíškou (30 g másla a 30 g hladké mouky). 
  • Vařenou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a zprudka osmažíme na zbylém másle. 
  • Z drůbků obereme kosti (krk, křídla) a maso pokrájíme na nudličky. Spolu s osmaženou zeleninou vložíme do polévky. 
  • Nakonec zavaříme knedlíčky.

Knedlíčky

  • Játra z drůbků umeleme na masovém strojku nebo je nožem utřeme na prkénku. 
  • Do misky nasypeme strouhanku, přidáme změklé máslo, česnek utřený se solí, špetku muškátového květu nebo majoránky, 2 žloutky, půl lžičky strouhané citronové kůry a připravená játra. 
  • Směs utřeme a vmícháme sníh ze dvou bílků. 
  • Ze směsi vykrajujeme lžičkou malé kousky, které rukou tvarujeme do kuliček.

Kaldoun dochutíme muškátovým květem nebo jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Ať vám kaldoun šmakuje.

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button