Recepty

Koření a zelené bylinky prakticky – část I.

Hřebíček 

Zapíchnutý v cibuli přidáváme k rýži při dušení. Odnímá rýži nepříjemné pachy a dobře ji ochutí.

Kapary 

Kupujeme naložené v soli nebo v octovém nálevu. Chráníme je nejen před vlhkem a horkem, ale i proti světlu. Na světle ztrácejí krásně zelenou barvu, blednou a hnědnou. Nasolené kapary před použitím opláchneme, abychom pokrmy, do nichž je přidáváme, nepřesolili.

Majoránka

Přidáváme ji až do hotových pokrmů a už ji dlouho nevaříme, protože ztrácí vůni a dostává nahořklou chuť.

Paprika mletá 

Obsahuje barvivo, které je nerozpustné ve vodě, ale dobře se rozpouští v tucích. Proto ji nejdříve v kastrůlku rozpustíme v troše horkého tuku, a pak teprve přidáváme do omáček a polévek.

Koření do marinád a mořidel

K nakládání 1 kg masa a zvěřiny má obsahovat cca: 1 bobkový list, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, jednu cibuli, 200 g kořenové zeleniny; na zvěřinu přidáváme ještě 2 až 3 zrnka jalovce.

Koření paštikové, lehké 

Používá se na paštiky z bílých mas a drůbeže. Je směsí 10 g majoránky, 1 bobkového listu, trošky tymiánu a bazalky, 3 g hřebíčku, 2 g muškátového oříšku, 1 g muškátového květu, 5 g bílého pepře. Podle druhu a způsobu kořenění se přidává na 1 kg paštikové hmoty asi na špičku nože tohoto utlučeného koření.

Koření paštikové, těžké

Určené do masitých sekanin, zvěřiny je směsí 5 g hřebíčku, 5 g zázvoru, 5 g muškátového oříšku, 5 g bazalky, 5 g tymiánu, 5 g majoránky, 5 g nového koření, 2 g muškátového květu. Všechno koření jemně utlučeme. Na 1 kg paštiky přidáme 1 až 2 dávky (dávku odměřujeme na špičku nože).

Koření perníkové

Prodává se už připravené i s perníkovým kypřícím práškem. Dobrou směs si ale můžeme také namíchat doma. Na 1 kg těsta počítáme 5 g skořice, 5 g hřebíčku, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 10 g badyánu a kousek vanilky. Všechno koření jemně umeleme nebo utlučeme v hmoždíři a promícháme.

Koření polévkové

Obsahuje aromatické výtažky, kterými zlepšujeme polévky, omáčky, pomazánky a podobně. Přidáváme je až do hotových pokrmů, které již dále nevaříme, jinak koření ztrácí na chuti a vůni. Polévkové koření se prodává ve formě prášku, tekuté nebo lisované v kostičkách. Patří mezi ně i kostky Masox, které používáme jednak na hovězí vývar, jednak je přidáváme i jako polévkové koření do polévek a omáček.

Pokračování příště :-).

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button