Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Recepty

Koření a zelené bylinky prakticky – část II.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalku můžete pěstovat sezónně na zahrádce i celoročně doma v květináči, a to v mnoha odrůdách. V čerstvém stavu obsahuje zejména vitamín C, karoten, enzymy, minerální látky.

Účinky

Bazalka zvyšuje žaludeční činnost, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a má protikřečové účinky. Uklidňuje nervy a zlepšuje činnost ledvin.

Použití

  • V čerstvém stavu se bazalka přidává do zeleninových salátů, do rajčatové omáčky, k dochucení těstovin a okurek. 
  • Sušenou ji přidáváme k dušeným masům, do omáček, zeleninových polévek, k drůbeži, do dušené zeleniny, bylinkového másla, mletého masa, na italskou pizzu, do fazolí a ke zvěřině. 

Bazalka pravá je jedno z nedráždivých koření, které se hojně používá v jihoevropské kuchyni.

Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga) 

Přirozeným prostředím bedrníku jsou louky, pastviny, světlé lesy a místa okolo cest, doma ho můžete jako bylinku pěstovat na zahradě i v truhlíku. V čerstvém stavu obsahuje zejména vitamín C, karoten, silice, kumarin a třísloviny.

Účinky

Bedrník napomáhá látkové výměně, upravuje poruchy trávení, podporuje chuť k jídlu a zvyšuje sekreci trávicích šťáv. Používá se v množství asi 1 lžíce lístků na osobu.

Použití

Lístky bedrníku se přidávají do polévek, omáček, koření se jimi hlávkový salát. Lze je přidat do majonézy, bylinkového másla nebo tvarohových pomazánek.

Brutnák lékařský (Borago officinalis)

Plevelná rostlina, která v čerstvém stavu obsahuje mnoho vitamínu C a minerálních látek, zejména draslík, vápník a mangan. Pěstovat ho můžete i na vaší bylinkové zahrádce.

Účinky

Brutnák působí močopudně, mírně projímavé, má protizánětlivé účinky, zlepšuje dýchání a posiluje nervový systém.

Použití

  • Brutnák lékařský je možno použít ke kořenění okurkového, rajčatového i bramborového salátu. 
  • Přidává se do ragú ze zeleniny a masa, do studených omáček (majonézy), tvarohových pomazánek, k rybám a ke grilovanému masu. 
  • Z brutnáku s cibulí se připravuje salát ochucený citronem, solí a pepřem. 
  • Mladé lístky brutnáku je možno dusit na cibulce a másle jako špenát. 
  • Květy se přidávají do bylinkového octa.

Pokračování příště :-).

Milena

Tak to jsem já. Milena, Ta, co píše.

Související články

Back to top button