Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Recepty

Vánoce: Babské rady do vánoční kuchyně

Tyto sesbírané babské rady se mohou hodit nejen do vánoční kuchyně, ale prakticky do kuchyně během celého roku. Některé z nich pro vás možná novinkou nebudou, jiné vám třeba udělají radost. Ty, které jsem původně neznala, proto udělaly radost mně, jsem zvýraznila. Tak pojďme na to!

  • Citrony udržíme dlouho čerstvé, ponoříme-li je do vody, kterou denně vyměňujeme.
  • Citronovou nebo pomerančovou kůru nastrouháme, prosypeme krystalovým cukrem a uložíme do sklenic se zabroušenou zátkou. Vydrží velmi dlouho.
  • Rozinky propláchneme vroucí vodou, napěchujeme do zavařovacích sklenic zalijeme rumem a uzavřeme.
  • Vejce před použitím musí mít pokojovou teplotu.
  • Kešu oříšky do cukroví nepatří – způsobují, že se pečivo drolí.
  • Čokoládové hobliny se dělají výborně škrabkou na brambory. Měli bychom používat čokoládu nugátovou nebo čokoládu na polevy.
  • Jablečné křížaly prosypeme hřebíčkem a skořicí a uskladníme v průhledné sklenici.
  • Olivový olej je naprosto nevhodný na krémy a náplně, na jemné pečivo a cukroví, na listové těsto. Také ho nepoužíváme k dlouhodobému smažení.
  • Žloutky nabudou při šlehání, když k nim přidáme lžíci vlažné vody.
  • Z bílků bude dobrý sníh, přidáme-li několik zrnek soli a lžičku vody. Nikdy ho nešleháme v hliníkové nádobě, jinak bude zašedlý.
  • Máslo na náplně a nádivky musí být několik hodin v pokojové teplotě, aby se dobře třelo.
  • Cukr a mouka musí být dobře prosety – provzdušněny – k odstranění hrudek a nečistot.
  • Plechy neumýváme vodou, pouze je vytřeme papírem a následně potřeme tukem, jinak se cukroví připaluje. Jeli pečivo přichyceno, postavíme teplý plech na mokrý hadr.
  • Na sypání kmínu, soli, máku nebo krystalového cukru používáme papírové kornoutky – přísady se nesypou po plechu a nepřipalují se.
  • Stejnoměrných tvarů na plechu docílíme tak, že si na vysypaný plech tvary předkreslíme špejlí.
  • Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme studeným mlékem. Vlažné mléko použijeme pouze tehdy, pokud nejdříve promícháme všechny předepsané sypké směsi (mouka, vanilkový cukr, pudinkový prášek atd.).
  • Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme do trouby nádobu s vodou. vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře jeho póry.
  • Při pečení cukroví používáme špachtli. Je široká a dobře se nám bude z plechu sundávat drobné cukroví a zbytky těsta z válu.
  • Řízky naklepáváme na umělém prkénku.
  • Maso a ryby obalujeme v uzavřených krabicích – Je to rychlé a nezašpiníme tak ani okolí ani své ruce.

A co vy, nemáte nějaké další zaručené rady do kuchyně, které bychom všichni ocenili?

Milena

Tak to jsem já. Milena, Ta, co píše.

Související články

Back to top button