
Tyto sesbírané babské rady se mohou hodit nejen do vánoční kuchyně, ale prakticky do kuchyně během celého roku. Některé z nich pro vás možná novinkou nebudou, jiné vám třeba udělají radost. Ty, které jsem původně neznala, proto udělaly radost mně, jsem zvýraznila. Tak pojďme na to!
- Citrony udržíme dlouho čerstvé, ponoříme-li je do vody, kterou denně vyměňujeme.
- Citronovou nebo pomerančovou kůru nastrouháme, prosypeme krystalovým cukrem a uložíme do sklenic se zabroušenou zátkou. Vydrží velmi dlouho.
- Rozinky propláchneme vroucí vodou, napěchujeme do zavařovacích sklenic zalijeme rumem a uzavřeme.
- Vejce před použitím musí mít pokojovou teplotu.
- Kešu oříšky do cukroví nepatří – způsobují, že se pečivo drolí.
- Čokoládové hobliny se dělají výborně škrabkou na brambory. Měli bychom používat čokoládu nugátovou nebo čokoládu na polevy.
- Jablečné křížaly prosypeme hřebíčkem a skořicí a uskladníme v průhledné sklenici.
- Olivový olej je naprosto nevhodný na krémy a náplně, na jemné pečivo a cukroví, na listové těsto. Také ho nepoužíváme k dlouhodobému smažení.
- Žloutky nabudou při šlehání, když k nim přidáme lžíci vlažné vody.
- Z bílků bude dobrý sníh, přidáme-li několik zrnek soli a lžičku vody. Nikdy ho nešleháme v hliníkové nádobě, jinak bude zašedlý.
- Máslo na náplně a nádivky musí být několik hodin v pokojové teplotě, aby se dobře třelo.
- Cukr a mouka musí být dobře prosety – provzdušněny – k odstranění hrudek a nečistot.
- Plechy neumýváme vodou, pouze je vytřeme papírem a následně potřeme tukem, jinak se cukroví připaluje. Jeli pečivo přichyceno, postavíme teplý plech na mokrý hadr.
- Na sypání kmínu, soli, máku nebo krystalového cukru používáme papírové kornoutky – přísady se nesypou po plechu a nepřipalují se.
- Stejnoměrných tvarů na plechu docílíme tak, že si na vysypaný plech tvary předkreslíme špejlí.
- Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme studeným mlékem. Vlažné mléko použijeme pouze tehdy, pokud nejdříve promícháme všechny předepsané sypké směsi (mouka, vanilkový cukr, pudinkový prášek atd.).
- Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme do trouby nádobu s vodou. vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře jeho póry.
- Při pečení cukroví používáme špachtli. Je široká a dobře se nám bude z plechu sundávat drobné cukroví a zbytky těsta z válu.
- Řízky naklepáváme na umělém prkénku.
- Maso a ryby obalujeme v uzavřených krabicích – Je to rychlé a nezašpiníme tak ani okolí ani své ruce.
A co vy, nemáte nějaké další zaručené rady do kuchyně, které bychom všichni ocenili?