
Nenechte úrodu ze zahrádky přijít vniveč. Všechno se dá zpracovat. Dnes se podíváme na čatní z jablek, paprik, zelených rajčat a cuket. Je vynikající jako příloha k masu a všude tam, kde byste jinak použili hořčici. Tak jdeme na to!
Jablkové čatní
Ingredience
1 kg kyselejších jablek; 1,5 hrnku cukru; 1 hrnek octa; 2 větší cibule (nadrobno nakrájené); 6 až 10 stroužků česneku (na plátky nakrájené); 3 lžíce rozinek; 3 lžičky soli; 1 lžička zázvoru; 1 lžička pálivé papriky; půl lžičky kari
Postup
- Jablka oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit.
- Postupně přidejte všechny přísady a na mírném ohni vařte, dokud směs nezhoustne.
- Hotové jablkové čatní plňte do nahřátých skleniček, hermeticky uzavřete, obraťte dnem vzhůru a uložte na chladné a tmavé místo.
Paprikové čatní
Ingredience
3 ks zelené papriky; 3 ks červené papriky; 3 ks žluté papriky; 4 cibule; 10 g moučkového cukru; 1 lžíce ostré hořčice; 50 ml octa; 50 ml oleje; jedna sklenka bílého vína
Postup
- Papriky nakrájejte na nudličky a cibuli na kolečka.
- Vše vložte do hrnce.
- Po přidání ostatních přísad vařte doměkka a do zhoustnutí.
- Hotové paprikové čatní naplňte do předehřátých sklenic, dobře uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte pomalu vystydnout.
- Uchovávejte v chladu.
Chybu neuděláte, když provedete sterilaci hotového čatní. Stačí cca 20 minut při 80 stupních Celsia.
Rajčatové čatní ze zelených rajčat
Ingredience
1 kg nezralých rajčat; 12 stroužků česneku; 200 g práškového cukru; 100 g rozinek; 2 čajové lžičky chilli nebo pálivé papriky; půl čajové lžičky mletého zázvoru; půl šálku octa; sůl podle chuti
Postup
- Rajčata spařte a oloupejte.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na čtvrtky.
- Oloupaný česnek důkladně utřete.
- K nakrájeným rajčatům přidejte malé množství vody, utřený česnek, koření, cukr, sůl a vařte doměkka.
- Až budou rajčata měkká, přidejte ocet a rozinky.
- Dál pokračujte ve vaření směsi, tentokrát bez pokličky, dokud směs nezhoustne.
- Čatní je hotovo. Horkou směs opatrně přendejte do šroubovacích sklenic, sklenice pevně uzavřete. Pokud budete čatní do sklenic nandávat opravdu vařící, nebudete ho již muset sterilovat.
Takto připravené rajčatové čatní ze zelených rajčat je dobré spotřebovat během jednoho roku.
Cuketové (dýňové) čatní
Ingredience
1 kg cukety nebo dýně; 2 ks červené papriky; 250 g cibule; 3 stroužky česneku; 1 lžička strouhaného zázvoru; 4 lžíce rozinek; 500 ml vinného octa; 100 g cukru; 1 lžička soli; čtvrt lžičky kajenského pepře; 4 lžičky nového koření; 4 lžičky koriandru
Postup
- Cukety oloupejte a společně s paprikami nakrájejte na malé kousky.
- Nadrobno nakrájejte také cibuli a česnek.
- Všechnu zeleninu vložte do hrnce, přidejte cukr, sůl, pepř a ocet.
- Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání vařte přibližně 40 minut.
- Dál už to znáte. Horké čatní nandejte do skleniček, uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru.
Zda se rozhodnete pro sterilaci, záleží na vašich osobních zkušenostech. Vychladlé sklenice s čatním uložte na chladné a tmavé místo.
Dobrou chuť!