Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Nadpřirozeno

Jarní zvyky před příchodem křesťanství

V období, kdy křesťané oslavují Velikonoce, oslavovali naši předkové začátek vegetačního období. Zrod nového života v koloběhu ročních období symbolizovala životodárná voda, malovaná vajíčka, mladé stromky a také hry s erotickým nádechem.

Objímání dubů

Duben se ve staroslovanštině nazýval Dubeň. Dostal název podle toho, že v tomto období bylo nejvhodnější jít do dubového lesa, chcete-li doubí. Duby se údajně vyznačují největším vyzařováním energie. Proto byste v tomto období měli vyrazit do lesa i vy a tyto mocné stromy obejmout. Po chvíli ticha a soustředění ucítíte, jak to v dubu doslova hučí. Energie, kterou takto přijmete, údajně pomáhá proti jarní únavě a posiluje imunitní systém. 

Obřadní orba 

Obřadní orba bylo jakési vzdání úcty Matce Zemi, která je připravena na další vegetační období. Během tohoto svátku vladař nebo stařešina vyoral první brázdu, první oráč pak byl i s pluhem polit vodou. Někdy byla předána oběť Zemi v podobě zaorání skořápek z vajec.

Stavění májů

V dubnu až květnu se stavěly máje. Zdobení mrtvého stromu je křesťanské zdeformování tohoto zvyku. Máje byly totiž mladé (živé!) stromky. Sázely se po celé vesnici (zejména tam, kde byly svobodné dívky) a současně s tím se volili vesničtí králové a královny. Krále ozdobili korunou a květy, oblékli do šatů z jedlové nebo smrkové kůry. Ostatní mládenci se oblékli podobně, ozbrojili se dřevěnými meči a obcházeli vesnici se zpěvem a prosbami o dary pro krále, jehož nakonec u rybníka sťali – srazili mu korunu do vody. Královnu ozdobili květinovým věncem.

Kukerské hry (Bulharsko)

Kukerské hry měly sexuální podtext. Kuker (mužská postava se zvířecím maskou a dřevěným falem) slavil (na oko) svatbu se ženou, která pak předstírala těhotenství a porod. Spolu s těmito hrami se zároveň prováděla obřadní orba.

Milena

Tak to jsem já. Milena, Ta, co píše.

Související články

Back to top button