Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Recepty

Sterilace – zavařování: uchovejte si ovoce chutné po dlouhý čas

éto je doba zavařování. Zvláště, když máme vlastní zahradu. Každý kus ovoce, který nesníme v čerstvém stavu, který nerozdáme příbuzným a známým, se vyplatí zpracovat. Jak? Zavařit ho – tedy sterilovat. Jak na to?

Sterilizace versus sterilace

Základem každého zavařování je sterilace, která bývá někdy nesprávně označována jako sterilizace. Jaký je rozdíl mezi sterilizací a sterilací? 

  • Sterilizací by měly projít sklenice, do kterých budeme zavařovat. 
  • Sterilací pak ovoce a zelenina, kterou hodláme zavařovat a uchovat na zimu. 

Princip sterilace

  • Pojďme se se sterilací seznámit podrobněji. Sterilace je povaření kompotu (zeleniny, masa …) při teplotě 75 až 85 stupňů Celsia, kterou se umrtví rozkladné mikroorganismy v ovoci (zelenině …). Při vaření uniká ze sklenice teplý vzduch a ve sklenici vzniká částečné vzduchoprázdno. 
  • Po zchladnutí vnější vzduch přetlakem přitiskne víčko na gumový kroužek. 

Víčko pevně drží a zabraňuje vnikání nového vzduchu do sklenic a tím vnikání nechtěné nákazy. Kompot a jiné dobře sterilované produkty se potom nekazí.

Zavařovací hrnec – hrnec na sterilaci

Sterilaci je dobré provádět ve sterilačním hrnci. 

  • Sklenice postavíme na vložku, zalijeme téměř celé vodou; menší sklenice s dobře utěsněnými víčky mohou být i potopeny. Voda, kterou zaléváme, má být vlažná nebo chladná. 
  • Hrnec přiklopíme a zasuneme teploměr. Jakmile teplota dostoupí výše udané v předpise, odečteme čas. 

Po skončené sterilace odklopíme hrnec a odklopený necháme asi tři minuty chladnout. Pak sklenice vyjmeme, postavíme na stůl, kde je přihodíme vyždímanými utěrkami namočenými ve studené vodě. Takto chlazené ovoce neměkne a neztrácí barvu.

Sterilovat ovoce bez zavařovacího hrnce? Jde to!

Dnes se již striktně sterilace (zavařování) neprovádí pouze v zavařovacím hrnci. Módní se stává zavařování v elektrické troubě, horkovzdušné troubě, mikrovlnné troubě, a dokonce i v myčce na nádobí.

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button