
ejce jsou nesmírně cennou potravinou pro výživu. Vždyť obsah vajíčka stačí vyživit ptačí zárodek. Vejce tedy obsahuje téměř všechny látky potřebné k výživě a růstu. Dnes už víme, že vejce mohou velmi dobře nahradit i maso.
Vejce na měkko
Vejce na měkko můžeme připravovat několikerým způsobem:
- Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 3 minuty.
- Vejce vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Když voda začne vřít, vejce vyjmeme.
- Vejce rozbijeme do skleněné nebo porcelánové mističky či pohárku a postavíme do kastrolu s teplou vodou či do páry. Když bílek ztuhne a žloutek je tekutý, je vejce uvařeno na měkko.
Vejce uvařená na měkko ve skořápce přelijeme studenou vodou a rychle podáváme v kalíšku na vejce a jíme lžičkou. Jindy uvařená vejce rozbijeme do skleněného pohárku nebo misky a podáváme v nich. Upravovat vejce na měkko je vhodné pouze u vajec zaručeně zdravotně nezávadných a čerstvých.
Vejce na hniličku
Jedná se o vejce vařená tak, že bílek je úplně ztuhlý a žloutek kašovitý.
- Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 4 až 5 minut.
Přelijeme studenou vodou a podáváme ve skořápce nebo oloupaná s omáčkami (smetanovou, koprovou, rajskou, s křenem, hořčicí, k dušené zelenině i dušeným bramborám).
Vejce na tvrdo
- Vejce ponořená do vřelé vody vaříme 10 minut.
- Vejce ponořená do studené vody od začátku varu 8 minut.
Uvařená vejce ponoříme na chvíli do studené vody a oloupáme. Vejce uvařená natvrdo můžeme použít nejrůznějším způsobem. Podáváme je jako samostatný pokrm s hořčicí nebo křenem, k omáčkám, zelenině i luštěninám.
Vejce na tvrdo jsou základní ingrediencí do vaječných pomazánek a salátů; obalovaná je smažíme v těstíčku nebo mouce, vejci a housce; plníme je rozmanitými náplněmi; ozdobně jimi obkládáme pokrmy (chlebíčky, obložené mísy) nebo je zapékáme. Podáváme je se studenými omáčkami a majonézami.