Recepty

Na měkko, na hniličku, nebo na tvrdo?

ejce jsou nesmírně cennou potravinou pro výživu. Vždyť obsah vajíčka stačí vyživit ptačí zárodek. Vejce tedy obsahuje téměř všechny látky potřebné k výživě a růstu. Dnes už víme, že vejce mohou velmi dobře nahradit i maso.

Vejce na měkko

Vejce na měkko můžeme připravovat několikerým způsobem:

  1. Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 3 minuty.
  2. Vejce vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Když voda začne vřít, vejce vyjmeme.
  3. Vejce rozbijeme do skleněné nebo porcelánové mističky či pohárku a postavíme do kastrolu s teplou vodou či do páry. Když bílek ztuhne a žloutek je tekutý, je vejce uvařeno na měkko.

Vejce uvařená na měkko ve skořápce přelijeme studenou vodou a rychle podáváme v kalíšku na vejce a jíme lžičkou. Jindy uvařená vejce rozbijeme do skleněného pohárku nebo misky a podáváme v nich. Upravovat vejce na měkko je vhodné pouze u vajec zaručeně zdravotně nezávadných a čerstvých.

Vejce na hniličku

Jedná se o vejce vařená tak, že bílek je úplně ztuhlý a žloutek kašovitý

  • Vejce vložíme do vřelé vody a vaříme 4 až 5 minut. 

Přelijeme studenou vodou a podáváme ve skořápce nebo oloupaná s omáčkami (smetanovou, koprovou, rajskou, s křenem, hořčicí, k dušené zelenině i dušeným bramborám).

Vejce na tvrdo

  • Vejce ponořená do vřelé vody vaříme 10 minut. 
  • Vejce ponořená do studené vody od začátku varu 8 minut. 

Uvařená vejce ponoříme na chvíli do studené vody a oloupáme. Vejce uvařená natvrdo můžeme použít nejrůznějším způsobem. Podáváme je jako samostatný pokrm s hořčicí nebo křenem, k omáčkám, zelenině i luštěninám. 

Vejce na tvrdo jsou základní ingrediencí do vaječných pomazánek a salátů; obalovaná je smažíme v těstíčku nebo mouce, vejci a housce; plníme je rozmanitými náplněmi; ozdobně jimi obkládáme pokrmy (chlebíčky, obložené mísy) nebo je zapékáme. Podáváme je se studenými omáčkami a majonézami.

MK Redakce

Přinášíme vám novinky ze světa, která zajímají především dámy. Inspirujte se a užívejte příjemné chvíle odpočinku u čtení. Píšeme pro vás články zajímavé a přínosné, tak aby se dobře četly.

Související články

Back to top button